Reforma d’una casa en un nucli antic

Localització
Solsona (Solsonès)

Dates
Projecte: 2006-2007
Obra: 2008–2009

Superfície
135 m²

L’habitatge està situat entre mitgeres en el nucli antic de Solsona i va variant la seva superfície en cada planta.

L’actuació consisteix en la instal·lació d’un ascensor que comunica els quatre nivells, afavorint que s’inverteixin els usos programàtics de les plantes segona i tercera. Millorar la qualitat dels seus espais i permetre que els usuaris, que amb el temps han redefinit la unitat familiar, gaudeixin de l’espai de l’antic terrat que té les millors vistes i està més qualificat volumètricament per la inclinació de la coberta. En la planta segona, on abans hi havien els usos vinculats a l’estar, hi ha una habitació i un vestidor que, mitjançant una porta corredissa estratègicament col·locada en façana, permet entendre i percebre el conjunt com un únic espai. Però a la vegada també permetrà sectoritzar-los, per tal de que eventualment el vestidor es pugui convertir en una segona habitació. En la planta tercera, de superfície més gran i on abans hi havien les habitacions i el terrat, hi ha la sala d’estar, el menjador i la cuina.

Resolem la distribució incorporant tots els serveis en un moble que es recolza en les mitgeres i que allibera el màxim d’espai a la façana vidriada. Aquest moble ofereix en cada àmbit el suport necessari per a desenvolupar-hi diverses activitats, incorpora la llar de foc, el lavabo i manté a resguard de la mirada una part de la cuina. La composició volumètrica del moble respon a l’objectiu d’oferir el suport necessari a les diferents activitats domèstiques. Els volums tenen profunditats adaptades als objectes que s’hi preveu guardar, generem un escriptori, una taula pròxima a la cuina i inclús incorporem la il·luminació.

Premis
Obra finalista en la 3ª Mostra d’Arquitectura de les Terres de Lleida, 2010

Publicacions
3a Mostra d’Arquitectura de les terres de Lleida / catàleg 2010
Magazine / la Vanguardia / diumenge 18 de setembre de 2011

Col·laboradors
Jordi Sánchez (estudiant d’arquitectura), David Codinach (estructura), Planas-Casadevall (arquitecte tècnic).

Altres projectes