Reforma d'un àtic a París

Localització
París 16ème

Data projecte
Març 2017 – Agost 2017

Data obra
Setembre 2017 – Agost 2018

Superfície
172 m2

L’estat original d’aquest àtic de dues plantes tenia les estances principals a la planta inferior, amb una doble alçada que comunicava amb la terrassa que s’utilitzava poc ja que estava situada al nivell superior. D’altra banda, sota el volum de la coberta inclinada a dues aigües havia unes golfes, que s’utilitzaven com a traster.

La reforma consisteix a girar totalment l’organització inicial: Es decideix tancar la doble alçada, construint un nou forjat per aconseguir una planta diàfana en el nivell superior en total comunicació amb la terrassa exterior i que albergui els usos principals. Per a seguir gaudint d’una volumetria interior interessant es deixa a la vista el sostre inclinat a dues aigües, eliminant les golfes existents, i vam descobrir i vam deixar a la vista l’element més singular i interessant d’aquest àtic: el sostre de fusta existent amb la seva gran encavallada i l’entramat de bigues i taulons de fusta.

L’escala és l’altre element singular que organitza i resol els usos d’aquest espai diàfan, és un sol element que alhora ofereix múltiples funcionalitats: a més de la seva pròpia funció, esdevé seient, un tancament d’espais i conté emmagatzematge, tot amb la imatge unitària que li proporcionen els llistons de fusta.

A l’entrada des de la planta inferior, l’escala ens rep aportant-nos la llum de la planta superior i convidant-nos a pujar, sent, una altra vegada, l’element protagonista.

Es tracta d’una reforma en què el caràcter de l’espai sota el sostre recuperat es veu complementada amb una singular escala multifunció que permet organitzar ús i funcionalitat aportant una imatge unitària i de continuïtat, entre les dues plantes.

Col·laboradors
Robert Comas (arquitecte) David Foessel (fotografia)

Altres projectes